Seksueel fluïde, we zijn het allemaal

Afgelopen week stond er in De Volkskrant een artikel over polyamorie, waarbij iemand een relatie heeft met meerdere personen tegelijkertijd. Na het lezen van dit artikel, bleven de begrippen: ‘seksualiteit’ en ‘seksueel fluïde’ in mijn hoofd hangen. Het feit dat uit de kast komen nog steeds zo’n big deal is en je direct een stempel toebedeeld krijgt, zorgt ervoor dat we vaak (ten onrechte) denken dat een overgroot deel van de samenleving hetero is. Dit, terwijl de Amerikaanse onderzoeker Robert Epstein, in een grootschalig onderzoek met 18.000 personen, aantoonde dat ruim 90% ‘seksueel fluïde’ is.

Hokjes denken
Waarom is het nog steeds zo’n issue of je op mannen of vrouwen valt? Als we toegeven dat we allemaal niet zo hetero zijn als we ons voordoen, wordt het ‘uit de kast komen’ onnodig. Op dit moment zal ik niet verkondigen dat ik bi ben omdat ik nog nooit verliefd ben geworden op een vrouw, laat staan seks met haar heb gehad. Toch kan ik me (seksueel) aangetrokken voelen tot vrouwen of geraakt en geïntrigeerd worden door sommige knappe verschijningen.

Het stempel ‘bi’ zou de situatie van het heden ontkennen aangezien ik een relatie heb met een man. Hetero dan? Het zou de situatie ontkennen dat ik verliefd zou kunnen worden op een vrouw.

Seksueel fluïde is hip
Is seksueel fluïde niet een mooier en hipper woord voor biseksueel? Nee, een persoon is niet fluïde, onze seksualiteit is fluïde. Seksueel fluïde is geen staat van zijn, zoals je homo, hetero of bi bent, maar het zit in onze seksualiteit. De term fluïde benadrukt dat iemands seksualiteit veranderlijk kan zijn. Een vrouw die altijd alleen maar mannelijke partners heeft gehad, en sinds kort een vrouwelijke, noemen we lesbisch terwijl dit afbreuk doet aan haar verleden. Als we haar biseksueel noemen, zetten we een verkeerd beeld neer van het heden.

Een piemel of niet…
Een piemel of niet, uiteindelijk zijn we allemaal mensen en vallen we op persoonlijkheid. De ene iets meer op een mannelijke dan op een vrouwelijke. En voor de mensen die in het verweer schieten en overtuigd zijn van hun 100% hetero zijn: Onderzoek je ‘open mind’ die je wel denkt te hebben maar waar blijkbaar onwijs veel normen en waarden inzitten uit een ver verleden.

Mannen en seks…
Als ik aan vrouwen vraag wat ze van vrouwen vinden, krijg ik eerder een bedachtzaam, langer en vager antwoord. Ze geven veelvuldig aan dat het draait om de persoonlijkheid maar dat ze nog nooit verliefd zijn geworden op een vrouw. 51% van de ‘heterovrouwen’ fantaseert wel eens over seks met een seksegenoot, tegenover 31% van de mannen.

Bij mannen krijg je vaak een eenduidig antwoord: ‘Ik moet er niet aan denken seks te hebben met een man.’ Seks is direct het heikel punt. Het is een taboe als ‘heteroman’ om ook maar te denken aan een andere piemel dan de jouwe. Volgens onderzoekers is de druk om hetero te zijn een stuk groter onder mannen. Mannen hebben, ten onrechte, sneller het gevoel ‘homo’ te zijn als ze een keer met een man hebben gezoend.

Of je het er nu mee eens bent of niet…
Dus mannen, kom maar niet met het cliché argument dat ‘vrouwen mooiere wezens zijn,’ (dat wisten we stiekem toch al). Want in deze tijd worden grenzen vager en leren we dat echte strakke lijnen niet bestaan. Of je het er nu mee eens bent of niet, wen er maar aan. Seksueel fluïde. We zijn het allemaal.